В Одесі наважились обговорити проблеми реабілітації

04 Грудня 2023, 22:20
Конференція про проблеми реабілітації постраждалих у війні 2086
Конференція про проблеми реабілітації постраждалих у війні

Через 20 місяців гарячої фази російсько-української війни в одеській області визнали серйозні проблеми з реабілітацією військових. Усталені міфи говорять, що в Одесі, як на курорті можна гарно відновлювати поранених. Але виявляється, це давно не так.

Саме організація  як фізичної, так й психічної реабілітації поранених в тилу була в фокусі конференції «Проблеми та перспективи організації реабілітаційної допомоги ветеранам ЗСУ», передає кореспондент Район.Одеса.

Організувала конференцію Асоціація реабілітаційного менеджменту з Одеси. Мабуть, слушна пропозиція - вислухати всіх охочих. 

Міський голова Одеси
Міський голова Одеси

Міський голова Геннадій Труханов, звертаючись з вітальним словом ненароком висловив надзавдання: координувати сервіси всіх комунальних установ, що надають послуги пораненим бійцям ЗСУ, що проходять реабілітацію в Одесі. Навіть про якийсь софт обмовився очільник міської влади. Мол встановив військовий в шпиталі застосунок, а він всі пропозиції Одеси «викотив йому на долоню». Ми вже уявили, як 101 екскурсія Одесою буде пропонуватись бійцю на реабілітації… ні єдиної при цьому безбар'єрної. 

Вже у виступі очільника міського департаменту охорони здоров’я був розгорнутий тезис: ми готові до реабілітації ветеранів ЗСУ, але в нас по закладах – дефіцит кадрів реабілітологів. Ось чому міський голова не конкретизував які сервіси буде місто пропонувати для реабілітації!

Тепер стало більш зрозумілим, чому саме фахівці з менеджменту реабілітації зорганізували конференцію. Між різними гілками медичного кластера й громадами міст та селищ не вистачає злагодження в цьому питанні. Навіть гроші в різних бюджетах закладено, а якісної реабілітації  поранених немає далеко. Частково, це проблема медичного стандарту, різних пакетів служби здоров'я, по яких «розкидано» реабілітація для умовного цивільного  хворого. Немає пакета НСЗУ саме для реабілітації ветерана. Але більшість негараздів утворює банальна неузгодженість, та логістика. Тобто процеси не медичні, чи методичні, а саме - управлінські.

Спікери конференції
Спікери конференції

Яскравий приклад навів керівник регіонального сектору Міністерства у справах ветеранів Микола Сторожук. Він говорив про необхідність створення в місті ветеранського хабу, який міг би стати місцем тяжіння колишніх і чинних військових. Найадекватнішим місцем для його створення він вважає будівлю очного госпіталю ветеранів Другої світової війни на вулиці Леонтовича, яку 2016 року за допомогою американських партнерів було  відремонтовано, а сьогодні вона стоїть пусткою.

А в цей час, повідомив голова департаменту охорони здоров'я одеської військової адміністрації Олександр Курмишів: 

« у лікувальних закладах регіону має бути 500 ліжок для реабілітації військових, проте сьогодні  маємо близько 300.  Добре оснащена лише одеська обласна дитяча лікарня, в інших кластерних та надкластерних медичних установах по районах області реабілітаційні відділення чи у стадії розгортання, або надають допомогу лише в амбулаторному, але не стаціонарному форматі».

Завідувачка кафедри спортивної медицини, фізичної реабілітації та фізичного виховання Одеського Медичного Університету Ольга Юшковська, що також очолює громадську організацію «Асоціація реабілітаційного менеджменту» яка організувала конференцію, розповіла про програми підготовки спеціалістів у медичному університеті.

«Сьогодні ми працюємо по двох напрямкам – це інтернатура, для тих хто тільки закінчив шестирічне навчання та курси на чотири місяці для лікарів що вже працюють. Програми ми постійно доопрацьовуємо, аби врахувати усі потреби наших поранених військових».

Окрім того, пані професорка Ольга Юшковська розповіла про реабілітаційну роботу її громадської організації.

 

«Ми розробили реабілітаційний простір з відповідними вимогами безбар’єрності, який дозволяє проводити спортивні заняття із професійними тренерами для розкриття потенціалу свого тіла через індивідуально підібраний вид адаптаційного спорту. Другий напрямок — це психологічна робота з ментальним станом здоров’я, яку проводять експерти даної галузі. Також ми працюємо над забезпеченням працевлаштування через тісну взаємодію з бізнесами, щоб людина могла соціалізуватись і не відчувати себе непотрібною суспільству». 

Саме повна відсутність психологічної реабілітації державними закладами, є найгострішою з проблем.  За словами голови департаменту охорони здоров'я одеської військової адміністрації, лише до 1 червня 2024 року в Одеському обласному медичному центрі психічного здоров'я планують створити реабілітаційне відділення, проте, де брати фахівців,  зовсім не зрозуміло.

Робочий момент конференції
Робочий момент конференції

До надання комплексної реабілітації цивільним та військовим, які постраждали від військової агресії в Одесі, як і загалом на Півдні - далеко. Конференція спромоглась зібрати всіх фахівців з медичної та спортивної, психологічної реабілітації та чиновників системи лікування й бізнесменів, які бажають на цьому заробляти. Порахували майже всі перепони та проблеми, які є в організації процесу реабілітації поранених воїнів, та вирішили ширше в медіа поширювати повідомлення про цей стан. А там, може знайдуться рішення. Але точно вони не будуть легкі. На кону - здібність вже «обстріляних» військових повернутись в стрій захисників.

 

28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024