Людським капіталом в Одесі захопились й провели дуплетом форуми

13 Листопада 2023, 10:09
Форум про кадри відбувся в Одесі 430
Форум про кадри відбувся в Одесі

В Одесі на минулому тижні було організовано кілька форумів щодо фактора людського капіталу. Тема вкрай важлива для України з огляду на багатомільйонну евакуацію населення у 2022-му. 

Що робити, щоб нівелювати дефіцит кадрів? Кореспондент Район.Одеса  обрав зібрання роботодавців Одещини, що відбулось в надсучасному Medical-HUB Odrex.

На Одещині за повідомленням представниці Центра зайнятості реалізовано понад 200 тисяч ваучерів на опанування нових фахів. Найбільш популярний: соціальні робітники й психологи. І хоча в області офіційно на обліку 140 тисяч ВПО, що переїхали на Одещину - дефіцит кадрів спостерігається. 

Один зі спікерів першої панелі в стилі «простих рішень» переказав байку власної «кадровички» що всі переселенці хочуть стояти в чергах за гуманітарною допомогою, а не хочуть влаштовуватись на теперішніх умовах працювати. Мова була про гуртову торгівлю.

Добре що в залі були присутні представники волонтерських гуманітарних центрів, що взяли мікрофон та пояснили, що в Одесі вже змінені умови надання гуманітарної допомоги в залежності від категорій ВПО й більшість не отримує ніяких продовольчих наборів.  Ситуація на ринку змінюється швидко.

Так саме під час форуму було оголошено що тепер в місті вже працює п'ять центрів сертифікації професійної підготовки. Тобто отримати фахову професійну освіту саме з популярних професій стає легше. Мова йде вже не про сервісні професії, а в першу чергу про - будівельні. Відновлення та релокація бізнесів потребує все більше працівників на будмайданчиках.

Як завжди залишаються витребувані професії електриків й токарів. Перенавчання займає трохи менше часу, тому ці процеси надалі будуть популярні. Власники бізнесів охоче беруть жінок тепер на вчора ще «чоловічі» посади, наприклад водіїв. І це, мабуть, чи не найяскравіше підтвердження що військова економіка в країні почала вибудовуватись. Перенавчання людей новим професіям для регіону ще додатковий заробіток. Бо існує ціла низка міжнародних програм допомоги, які допомагають облаштовувати навчальні майстерні. В принципі, кожна громада області може податись на гранти з організації перенавчання. 

Форум Людський капітал 2024:Одеса
Форум Людський капітал 2024:Одеса

Всі розуміють, що українцям треба підвищувати ефективність власної праці, але обмежена «палітра» мотиваційних заходів що застосовують фахівці з кадрового менеджменту, призводить до посилення кризи. Багато років робота з кадрами велась більше як облік. Сьогодні, вкрай важливо швидко моніторить якість виконання процесів та пересування більш спритних працівників на керівні посади. А це потребує до навчання «на виробництві». Але це вміють робити не по всіх спеціальностях. Навчальні центри та комбінати, навіть при вишах не часто оновлюють власні освітні програми. А воєнний стан в країні все більше вимагає пришвидшення реакцій на виклики. Про це, говорили майже всі промовці.  Середа HR усвідомлює своє завдання, залишається власників та керівників держустанов хутчіше підштовхувати до змін у ставленні до людського капіталу.

Добре, що організатори запросили керівника Одеського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки ЗСУ полковника Олександра Охріменко. Як представник чи не найбільшої структури, що робить тепер рекрутинг, офіцер роз'яснив, що не всі у війську воюють, вкрай важливо ретельно вивчати умови контракту, який громадяни підписують. Тепер у війську можна багато нових спеціальностей опанувати, навчаючись безплатно.

Війна закінчиться, а регіони, де концентрується більш конкурентний персонал будуть мати суттєві переваги. Тому вже сьогодні раціонально кадрами опікуватись, а не розкидатися, як тими самими докерами в портах, які майже не мають роботи.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024