В Одесі відтворюють культуру сусідства: як жителі дворів вчаться бути корисними один одному

23 Жовтня 2023, 13:56
Випускники Школи культури сусідства 1346
Випускники Школи культури сусідства

У передвоєні часи в Одесі з'явилась громадянська ініціатива «Школа культури сусідства». Вона змогла бути корисною та розвиватися, попри війну.

З першого тижня повномасштабного вторгнення випускники школи працювали над обладнанням укриттів усім необхідним у власних будинках. Робили запаси питної води та їжі, встановлювали станції альтернативного енергоживлення, утеплювали підлоги та «спускали» інтернет-роутери до підвалів. Влітку на свіжому повітрі займались озелененням власних дворів та творчими вправами з дітьми, дивились разом кіно та обговорювали фільми.

Нещодавно відбулась перша з двох запланованих цьогоріч сесій базового курсу «Школи культури сусідства», коли нові голови ОСББ міста долучились до навчання. 

Про те, що то таке «культура сусідства», розмірковує засновник Школи з громадської організації «Зацікавлені» Мітя Ковбасюк.

«Мені дуже імпонує сенс слова культура з латині: Culture − обробіток, обробляти. Це як і з рослинами – робимо відносини між людьми кращими, доглядаємо, прикрашаємо свій світ. Де ми, містяни проводимо багато часу? У дворах власних помешкань, від перших років до літніх живемо. Хочемо створювати дружнє та комфортне середовище. Бо люди краще себе почувають, коли посміхаються. Робили розвідки з цієї теми. Шукали однодумців, так і з Максом познайомились, з Фонду розвитку міста Одеса. Вивчили досвід інших країн, щось запозичили, а головне – намагаємось органічно вибудовувати відносини серед членів міських ОСББ\ЖБК», – розповідає Мітя Ковбасюк.

Він додає, що на Базовому курсі розповідатимуть про формулу 4х4, завдяки якій повстає нова культура співмешкання у дворах.

«Майстерність поводження з сусідами, а радше комунікація – скіл, який знадобиться сучасній людині у будь-яких обставинах та колективі», – каже співорганізатор Школи культури сусідства Максим Долженко.

Він уточняє, що кожен, хто навчається, має свого ментора з-поміж випускників попередніх років, вони й допомагають легше сприйняти інформацію. Під час Базового курсу є також візити до дворів, де вже декілька років відбувається культурне життя. 

Майстер-клас у дворі
Майстер-клас у дворі

«Хочемо, щоб люди, які доєднаються до нас, сповідували принципи толерантності та демократичності. Надзавдання культурної людини у дворі – сприяти включеності всіх. Щоб кожна родина та її член міг знайти собі справу по душі», – додає Мітя.

У дворах є музиканти, є садівники, а є просто творчі люди, екскурсоводи. Завдання кожен може згенерувати собі сам. Під час навчання на Базовому курсі голів ОСББ\ЖБК та активістів дворів налаштовують на спільну роботу. 

Також є й прагматичні надбання, наприклад, учасники вчаться створювати теплову карту двору, щоб виявляти, де ще в будинках залишаються втрати тепла. Також «школярі» знайомляться з медіаграмотними правилами ведення вайбер-чатів ОСББ, вчаться створювати дружні оголошення з урахуванням правил особистої безпеки.

Концерти у дворах випускників «Школи культури сусідства» теж не рідкість. Бо в кожного двору, як й у людини, є характерна ідентичність. Одеські двори – це не тільки основа для багатьох літературних та театральних творів, але й лабораторія суспільних відносин. 

Усіх, хто хоче вдосконалювати власні відносини зі світом, запрошують на Базовий курс школи. Щоб приєднатись у листопаді, треба заповнити форму тут.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024