Одеські медики провели велику акцію з профілактики онкозахворювань

14 Лютого 2024, 16:44
Одеські медики провели велику акцію з профілактики онкозахворювань 288
Одеські медики провели велику акцію з профілактики онкозахворювань

Минулого тижня за ініціативою Департаменту охорони здоров’я Одеської міськради в медзакладах міста пройшла велика акція з профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань.

Про це повідомили у мерії.

До акції долучилися всі Центри первинної медико-санітарної допомоги, консультативно-діагностичні центри та відділення лікарень, пологові будинки з жіночими консультаціями.

Протягом двох днів всі охочі могли безоплатно пройти обстеження щитоподібної залози, молочної залози, за потреби зробити мамографію або УЗД. Також для жінок проводився безоплатний профілактичний огляд у гінеколога з цитологічним обстеженням, для чоловіків — обстеження передміхурової залози.

За підсумками проведення Днів профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань, сімейні лікарі провели профогляди 3200 осіб, зокрема 1338 чоловіків та 1862 жінок.

Клінічне обстеження молочної залози пройшли 1668 жінок, з них 1471 особа оглянута сімейними лікарями, 197 жінок — лікарями-мамологами консультативно-діагностичних центрів. На мамографічне обстеження молочної залози направлено 160 жінок, на УЗД – 69 жінок. Виявлено 48 випадків захворювань молочної залози, 8 пацієнток з підозрою на онкопатологію направлено на консультацію до спеціалізованих закладів.

Клінічне обстеження щитоподібної залози у сімейних лікарів пройшли 1865 осіб, з них 254 пацієнти направлені на консультацію до ендокринолога.

На профілактичні огляди до уролога сімейними лікарями направлено 529 чоловіків, з них урологами направлено на ПСА-тест 137 осіб. Виявлено 93 випадки захворювань передміхурової залози, з них 7 пацієнтів з підозрою на онкопатологію, які були направлені на дообстеження.

Загальна кількість жінок, які пройшли профілактичні гінекологічні огляди, склала 912 осіб, з них 736 пройшли цитологічні обстеження. Виявлено 189 випадків захворювань репродуктивної системи жінок, з них із підозрою на онкопатологію — дві жінки, які були направлені на дообстеження.

Також Одеським міським центром здоров’я було організовано анкетування з питань обізнаності про онкологічні захворювання, яке пройшли 2050 осіб. Аналіз скринінгового опитування показав, що 88% опитуваних були достатньо обізнані щодо попередження та раннього виявлення онкозахворювань, 10% — недостатньо обізнані, 2% респондентів взагалі не володіли інформацією. Були розповсюджені роздаткові матеріали щодо профілактики та своєчасного виявлення онкозахворювань.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024