Не людно: в Одесі відбувся Південний бізнес фрум

20 Жовтня 2023, 16:18
Учасники першої сесії 348
Учасники першої сесії

Чи не вперше під час війни відбулось зібрання підприємців у найдорожчому готелі Південної Пальміри. Панство покликали задля підвищення конкурентоздатності місцевого бізнесу.

Захід відбувся 19 жовтня. Про це повідомляє Район.Одеса.

П'ятеро засновників та менеджерів з Одеси на першій тематичній сесії намагались визначити головні проблеми сьогодення в бізнесі. Всі зійшлись на дефіциті персоналу й купівельної спроможності.

Основний спонсор заходу – Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» – як раз може допомогти. Якщо приватна ініціатива чи дієвий бізнес розмірковують про створення нового бізнес юніту саме в галузі перероблювання агропродукції чи крафтовому виробництві, то варто до них звертатись по гранти. Але краще зі сформульованим проєктом.

А ще до послуг підприємців Півдня – Центр підтримки експорту та державна кредитна установа – Ощадбанк, щоб почати заробляти валюту закордоном. Грантові можливості підтримки малого та середнього бізнесу тепер, під час війни, – великі. Логічно звертатись «за грошима» бізнесам з перенавчання дорослих новим професіям. Підприємці вбачають у ВПО свіжий кадровий резерв.

Вкрай інформативною була друга секція «Роль жінок та соціальні ініціативи у південному регіоні». На жаль, половина її спікерів були онлайн. Зійшлись на тому, що єдина сьогоднішня роль українок – лідерство. А ще в землячок з'явилось багато нових «скілів», які допомагають пережити всі воєнні негаразди.

Жіноча секція
Жіноча секція

Після обіду учасників Форуму катастрофічно поменшало. Вже про індустрію гостинності та грантові можливості підтримки дізнавалось трохи більше третини від початкового складу учасників.

В кулуарах домінувала думка, що через евакуацію всі бізнеси, що діють, та громадські ініціативи «зашиваються» у виконанні процесів. З'являється розуміння, що виборювання ефективності ведення бізнесу – таке саме критично важливе, як здобуття незалежності від імперії.

Програма USAID може українським підприємцям в цьому допомогти. Запрошують вивчати можливості й сміливо подаватись.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024