Пригоди з укриттями в Одесі продовжуються

20 Грудня 2023, 12:24
Перший з постраждалих будинків на Адміральській в Миколаєві БЛОГ 2229
Перший з постраждалих будинків на Адміральській в Миколаєві

Емоції, яки з'являються останні 22 місяці з приводу укриттів від ворожих ракет та снарядів в містах України - це взагалі окрема сага. Але сьогодні  – блог.

Коли ми почали шукати укриття й спускатись після сигналу тривоги - це було стресом. Від найближчого до мене у Миколаєві не могли знайти ключа. Потім виявилось, що рабин поїхав в евакуацію з родиною, а ключа не залишив, бо він там ніби ремонт робив. На другий день додались відчуття, коли проводили певний час у вогкому, та геть не пристосованому підвалі "хрущовки"?!

 

Потім були поодинокі громадські ініціативи з облаштування укриттів. Навіть міські бюджети на другий рік війни почали вкладати в облаштування сховищ для цивільного населення. 

Згодом почались фотосесії міських голів з чиновниками у відреставрованих підвалах.

Кабмін днями відрапортував що в Дії можна мапу з укриттями побачити. Ох же ця комунікація через застосунок?! За тиждень після зникнення з ефіру одного з найбільших операторів мобільного зв'язку...

Тут колега з Одеси звернув увагу місцевої влади на факт НЕ допуску в ніби обладнане укриття під час тривог. І опублікував листування. Фрагмент нижче.

 

 

Є в Одесі величезний мікрорайон, хоча він як окреме місто виглядає: бо за Пересипом. По старому: ПосКот. Будинки там майже всі побудовані у часи "розвитого соціалізму", в більшості немає ніяких підвалів. Ну й укриття – теж не побудовані. Мешканців, кажуть більше 200k.

У районі – обласна лікарня. В ній – побудовано за проєктом й відремонтовано укриття від бомб та ракет. Але поза лікарні людей, мешканців мікрорайону не пускають. Про це Антон Терехов й написав в міськраду Одеси. Чому?

Отримав відповідь: що можна ходити в «найпростіші укриття», підвали. А так, комунальний заклад «обласна лікарня» має забезпечувати сховищем в першу чергу своїх пацієнтів. 

Отакий принцип. 

Одне якісне (ніби) бомбосховище в мікрорайоні, але ви ходіть у «найпростіші укриття»! Цинізм - наше все!

Як й відсилання голови Кабміну весь час до Дії, яка вже "розпухла" від популістичних обіцянок уряду. Пікантність одеського випадку ще в тому, що чинний міський голова Гєннадій Труханов, двічі обирався саме по цьому мікрорайону в народні депутати. Мав би знати стан свого округу. І щось робити!

Згадок, про будівництво нових бомбосховищ в Одесі  ми не зустріли. Ті, декілька що поставили біля шкіл на протилежному кінці міста мають протиуламковий профіль.

До речі, в район мого будинку у Миколаєві вже тричі прилітали бомби/ракети, всі будинки без вікон 2 згоріли. Укриття відреставроване з'явилось лише у школі що зараз не працює...

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024