Італійська вулиця в Одесі має залишитися, а Пушкінська – зникнути

26 Листопада 2023, 18:58
Поет –  орденоносецю БЛОГ 4068
Поет – орденоносецю

Історико-топонімічна комісія Одеської міськради винесла вельми компромісне рішення щодо назви однієї з центральних вулиць – Пушкінської. Її не включили до списку на перейменування. Хоча завдання, яке стоїть перед місцевими депутатами: виконати норму закону про дерусифікацію та позбавитись назв, та артефактів пов'язаних з Російською імперією. При чому тут Пушкін, ви спитаєте?

Експерти з місцевих істориків та культурологів кажуть: він жив в Одесі, згадував у своїй творчості місто. Но важливо нагадати: назва цієї вулиці, коли по її бруківці  прогулювався чиновник імперської губернаторської адміністрації Пушкін, була Італійська.

Потім в 90-ті вже після краху більшовицької ідеології її нарекли ім'ям рифмоплета. А Італійським став бульвар, який прославляв вже давно забутого комісара з європейським прізвищем. Такий компроміс одеський. Потім довгі роки славили Олександра Сергійовича в Одесі на російські гроші. Випускали мемуари, книги та альбоми, скульптуру навіть поставили до якої водили екскурсії. Були й дисертації... Дітки віршики читали, літературознавці конференції проводили. Все як у людей... Пушкін – наше все!

Читайте також:  Чому Україна має позбутися пам'ятників і вулиць Пушкіну

ЩО?

Те що він доброго слова про поселення Одеса у 1824-26 роках не залишив по собі, майже не згадували. Трохи милувалися: «Я жил тогда в Одессе пыльной...», бо наприкінці є строфа: «Там всё Европой дышит, веет».

Нагадаю, в Одесі жив й згадував у своїй творчості класик американської літератури – Марк Твен, чи француз Жорж Сіменон який двічі приїздив в Одесу. Щось топонімів з їх іменами я не зустрічав в Одесі. Тому «аргумент»: він нас прославив! – точно мимо. 

Щодо дієвості такого собі піарника губернатора англофіла Воронцова, у справі Новоросії, то дворянин Пушкін напакостив на 200 років українському півдню. А виходячи в першу чергу з цього, народ, що мужньо веде вже 20 місяців кроваву антиімперську війну, має вимагати позбавитись імен всіх імперців на мапі Одеси. 

Чи ви гадаєте, вчитель Сашка, Василь Жуковський був добрим дядечком? До речі він був не тільки в Одесі, але й у Миколаєві, але в місті на Бузі його не увічнили в назві вулиці, ще й у центрі. А в Одесі вулицю його імені теж не бажають «чіпати», хоча в ХІХ сторіччі вона була Поштовою.

А чому Італійською замість Пушкінськой має називатись вулиця що лежить між міською радою й вокзалом? 

Читайте також як Італія планує долучитися до відбудови в Одесі, зважаючи на історичну спадщину у матеріалі 

Італія інвестує в економічне диво України: головні цифри і заяви Римської конференції з відбудови

 

Відповідь більш чим проста: дорога в Європу. Крім того, саме італійська нація, культура й бізнес зробив значно більше для розвитку Одеси, як порту й поліса. А «прибухівающих» чиновників імперської адміністрації в той самій Одесі було багатенько. Вином наш край досі славен. Не згадувати весь час цих персонажів.

Тому маю надію, що на тверезу голову й топонімічна комісія, і депутати згадають якій державі вони служать, й приберуть імена  всіх росіян–імперців, колонізаторів й кривавих комуністів з вулиць міста. Хай мешкають в музеях українських поряд з розтрощеною військовою технікою агресорів 21-го сторіччя.

Читайте також: Депушкінізація, цифровізація спадщини та позбавлення звань: Верховна Рада прийняла нові закони

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024